23 Eylül 2012 Pazar

Salatalık Dolması (Bitlis Yemekleri)



Salatalık Dolması


MALZEMELER
8 adet orta boy Salatalık
1 çay bardağı Sıvı Yağ

Dolma Harcı İçin :
1/2 kg orta yağlı Kıyma
1 çay baradğı ince köftelik Bulgur
1 baş büyük boy Soğan
1 tatlı kaşığı Reyhan
1 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Karabiber
1 çay kaşığı Kırmızı Toz Biber
5 su bardağı sarımsaklı Yoğurt

Sosu İçin :
2 yemek kaşığı Tereyağı
1 tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber

YAPILIŞI
Salatalıklar yıkanıp, kabuklan boylamasına uzun şeritler halinde soyulur ve tepesinden bir parmak genişliğinde bir delik açılır. Bu ince deliğin içinden kabak oyar gibi salatalıklar oyularak dolma için hazırlanır. Derin bir karıştırma kabının içinde kıyma, bulgur, ince kıyılmış soğan, reyhan, tuz, karabiber ve kırmızıbiber karışımı yoğurularak dolma içi hazırlanır. Bu harçla salatalıkların içine doldurulur.
Önceden soyulan ve bir kenarda bekletilen salatalık kabukları kızgın sıvıyağda 2-3 dakika kızartılarak, kıvrımlı hale getirilir ve tencerenin dibine dizilir. Salatalık kabuklarının üzerine hazırlanan dolmalar yerleştirilerek, üstünü örtecek kadar su ilavesiyle pişmeye bırakılır. Dolmalar piştikten sonra servis tabağına alınır ve üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür.
Sos için, bir tavada tereyağı eritilip, kırmızıbiber eklenerek 2-3 dakika kadar karıştırılır ve hazırlanan sos yoğurtlu dolmaların üzerine gezdirildikten sonra servis edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder