17 Eylül 2012 Pazartesi

Dolanger ( Elazığ Tatlıları )


























 
Dolanger ;
MALZEMELER:
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı YONCA sıvıyağ
  • 1 tane yumurta
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alırı kadar un
Diğer Malzemeler:
  • 1,5-2 su bardağı fıstık veya ceviz
  • 2 su bardağı YONCA sıvıyağ veya erimiş tuzsuz tereyağı
  • Buğday nişastası
Şerbeti İçin:
  • 4 su bardağı tozşeker
  • 4 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu
YAPILIŞI:Hamuru yoğurmak için bir kaba tüm sıvıları koyup elimizle karıştıralım.Üstüne tuz,un ve kabartma tozunu koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım.Yaklaşık yarım saat buzdolabında ya da serin bir yede dinlendirelim.Hamur dolapta dinlenirken şerbeti 5 dakika kaynatıp soğumaya bırakalım.Dinlenen hamuru cevizden biraz daha küçük bezelere ayıralım.Nişasta yardımıyla ince olacak şekilde açalım.2 çorba kaşığı fıstık veya cevizi yufkanın üstüne serpelim.Yufkanın ucundan başlayarak oklavaya saralım.Oklavadaki hamurun her iki tarafından tutup elimizle ortaya doğru sıkıştıralım.Oklavadan çıkarıp tepsiye dizelim.Bütün bezelere aynı işlemi uygulayalım.Açma işlemi bitince üstlerine sıvıyağı döküp(Tereyağı da kullanabilirsiniz.) ısıtılmış 175'Cde iyice kızartalım.Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı çıkında iyice soğumuş şerbeti tatlının üstüne döküp çekmesini bekleyelim.Bir saat kadar dinlenen tatlıyı servis edelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder