23 Eylül 2012 Pazar

Mercimekli Bulgur Pilavı (Bitlis Yemekleri)




Mercimekli Bulgur Pilavı

MALZEMELER
1 su baradğı Yeşil Mercimek
1 yemek kaşığı Margarin
2 su bardağı pilavlık Bulgur
1 adet Soğan
6 çay kaşığı Domates Salçası
1 çay kaşığı Tuz
Karabiber
4 su bardağı Et Suyu
1 çay kaşığı Pul Biber

YAPILIŞI
Mercimeği üzerine çıkacak kadar sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Sonra da yıkayıp süzün. Soğanı incecik yemeklik doğrayın. Yağı ve soğanları geniş bir teflon tencereye koyun. Orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurup salçayı katın ve 2 dakika daha kavurun.
Diğer taraftan, mercimekleri süzüp soğanların üzerine aktarın. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunun 1 su bardağı kadarını da ekleyin. Mercimek pirinçten daha uzun sürede piştiği için mercimeği 10 dakika kadar, hafifçe pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve kalan 3 su bardağı et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip orta ıslı ateşte pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirin.
Pilav suyunu tamamen çekince ocağın altını iyice kısıp pilavı kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açmadan pilavı 30 dakika kadar dinlendirip demlendirin. Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın ve kırmızı pulbiberi serpiştirin.
İsterseniz ince kıyılmış yarım demet maydanoz ya da dereotuyla süsleyerek servise sunun. Yanında mutlaka ayranla ikram edin. Bu pilava soğanla birlikte kavrulmuş kıyma da katılabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder