17 Eylül 2012 Pazartesi

Gömme ( Elazığ Yemekleri )






GÖMME500 gr.un
500 gr.tam buğday unu
1 p.kabartma tozu
alabildiği kadar su
sosu için:
1 kg.yoğurt
250 gr.tereyağ
5 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabında un ve tam buğday unu karıştırılır.1 p. kabartma
tozu eklenir. alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. gevrek olması
ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. bastırlıarak yayılır. hamurun
içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak
fırında kızarana kadar pişirilir.pişince ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki
sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla oyulur ve iyice ufalanır .
daha sonra içine doldurulur. kabuklar da doğranarak kule şeklinde
üzerine konur. sosu için tereyağı eritilir. diğer taraftan yoğurt biraz
sulandırılarak ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak gömme nin
üzerine önce tereyağı daha sonra da kenarlarına ayranı dökülek servis
yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder