ÇİĞ KÖFTE
MALZEMELER (4 kişilik)
- 250 gram kuşbaşı (yağsız) macun gibi çekilir. (İçinde etin siniri kalmayacak şekilde)
- 2,5 su bardağı hakiki Urfa isotu,
- 4 çay bardağı köftelik bulgur,
- 1 adet orta boy soğan ince kıyılmış,
- 4-5 diş kıyılmış sarımsak,
- Bir tatlı kaşığı tuz,
- Bir tatlı kaşığı karabiber,
- Bir tatlı kaşığı kimyon,
- 1 demet maydanoz,
- 3-4 dal yeşil soğan ince kıyılmış(başından),
- Bir tatlı kaşığı salça,
- Kesme ufalanmış buz.
Hakiki bakır leğenin içerisine 2,5 su bardağı hakiki Urfa ev isotu boşaltılır.İçine eti, karabiberi, tuzu, kimyonu konulur.İnce doğranmış sarımsak ve soğanda eklenir.
Ufalanmış buzdan 2 yemek kaşığı kadar az önceki harcın içerisine konulur. Ve bu harc iyice yoğurulur tabi macun kıvamına gelene kadar.Sonra o macun gibi olan harcın içi açılır ve kişi başına 1 çay bardağı olmak üzere 4 çay bardağı köftelik bulgur konulur. Belirli aralıklarla ufalanmış buzlar alınarak 20 dk kadar yoğrulur. Tam köfte lokum kıvamına geldikten sonra 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyip, 1-2 dönüm yoğurulduktan sonra yeşilliği (maydanozu-yeşil soğanı) eklenerek hafifte azar azar su alınarak yumuşatılır. Elin içinin büyüklüğü kadar yoğrulan köfteden alınır yuvarlanarak tabağa basılır.
NOT: Çiğköftenin yanında ayran iyi gider. Ayrıca çiğköftenin yanında domates ve salatalık yeşillik (marul,nane) de yenilir. Limon çiğköfteye sıkılmaz tadını kaçırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder